De Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) is 's werelds meest prestigieuze ultratrail. Ook onze man tekende present voor deze heroïsche tocht in het hooggebergte rond de Mont Blanc.

Een deelname aan de UTMB afdwingen is een meerjarenproject. Allereerst heb je met het oog op het loodzware wedstrijdparcours van 170 km, met 10.000 positieve hoogtemeters, urenlange trainingen nodig. Die cijfers schrikken avontuurlijke lopers niet meteen af. Steeds meer mensen zetten de UTMB op hun bucketlist en de 2300 beschikbare plaatsen zijn elk jaar in een mum van tijd weg. Als kwalitatieve drempel en uit veiligheidsoverwegingen voerde de organisatie enkele jaren geleden een internationaal kwalificatiesysteem met punten in. Sinds toen nemen lopers wereldwijd deel aan trailwedstrijden en verzamelen ze in een periode van maximaal twee jaar de nodige punten. Daarna moeten ze maar hopen op een gunstige loting.

Zelf verdiende ik mijn 15 UTMB-punten in drie wedstrijden: de 100 km del Caribe in de Dominicaanse Republiek, de Salomon Alpen x 100 in Oostenrijk en de 100 Miles Sud de France in de Pyreneeën. Veel lopers laten zich afschrikken door die strenge selectiecriteria, maar uiteindelijk maken die zware eisen deel uit van de uitdaging. Tijdens die selectieperiode bouw je bovendien conditie én zelfvertrouwen op. Laat de UTMB maar komen!

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het novembernummer, nu in de winkel!