Terwijl je loopt vormen zich kleine scheurtjes in je spieren. Die zijn onschuldig en worden in de rustperiode na het sporten weer 'opgevuld', waardoor je spieren groter en sterker worden (dit proces ervaar je als stijfheid). Daarom is het belangrijk dat je je lichaam de kans geeft om te recupereren. Running.be geeft je de belangrijkste pijlers van een goed herstel mee en sprak met Jef Geys, auteur van het boek 'Rusten is het nieuwe sporten'.

Een goed herstel steunt op 4 pijlers: 

Goede nachtrust 

Je slaap is een van de belangrijkste momenten waarop je lichaam aan herstel werkt. Streef naar een regelmatig slaappatroon waarbij je elke avond op hetzelfde uur gaat slapen en ?s morgens op een vast tijdstip opstaat. Zo verbetert je slaapkwaliteit en kom je uitgerust voor de dag, zonder dat je eerst sloten koffie achterover moet kappen. Voor een optimale nachtrust ?ban? je het best beeldschermen minstens 1 uur voor het slapengaan. Als je toch niet kan slapen, focus dan op je ademhaling: dat ontspant en doet je sneller de slaap vatten.

Gezonde voeding
 
Meteen na een looptraining heb je misschien niet veel honger, maar het is belangrijk dat je iéts eet om de gebruikte suikerreserves in je spieren aan te vullen. Je kunt het best eerst iets kleins eten/drinken met snelle suikers en eiwitten (bv. magere chocolademelk), en daarna een volwaardige, gezonde maaltijd. Als je nadien nog honger hebt, kan je een koolhydraatrijke snack eten om het herstel te bevorderen (binnen de 4 uur). Omdat je op rustdagen geen sportieve inspanning levert, heb je minder koolhydraten nodig, maar je hoeft ze zeker niet te schrappen. Wel focus je op die dagen het best op eiwitten, die heb je nodig om de boven genoemde spierscheurtjes te herstellen. 

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het novembernummer, nu in de winkel!