Zuurstof: het voorbije jaar zou je het onzichtbare goedje zomaar extra hebben kunnen waarderen. Zonder zuurstof geen leven. En zonder zuurstof geen lopen. En aangezien lopen na zuurstof onze tweede levensbehoefte is, bespreken we hier de voornaamste zuurstofprocessen met betrekking tot lopen.

Kort samengevat: zuurstof speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie in de spieren. De kunst is om zoveel mogelijk zuurstof naar je spieren te transporteren voor een optimale prestatie. Daarvoor moet het vanuit de longen in het bloed komen, om dan via de bloedvaten naar de spieren te worden vervoerd. De capaciteit om deze processen uit te voeren, noemen we het zuurstofopnamevermogen, ofwel VO2 (V = hoeveelheid, O2 = zuurstof). 
Het belang van deze VO2 komt sterk tot uiting als we kijken naar de meest gebruikte dopingmiddelen in de (loop)sport. Het gaat bijna altijd om middelen om dit zuurstofopnamevermogen te verhogen. Het meest beruchte: epo, een hormoon dat door de nieren geproduceerd wordt. Het stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes, die voor meer zuurstof in het bloed zorgen en zo het uithoudingsvermogen aanzienlijk verhogen.

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het maartnummer, nu in de winkel!