Lopen op hartslag heeft veel voordelen. Dankzij de realtime data tijdens je loopsessie krijg je continu inzicht in hoe je lichaam op de inspanning reageert, waardoor je slimmer en efficiënter kan trainen. Je hartslag tracken biedt zowel voordelen voor je prestatie als voor je gezondheid. Wij maken je wegwijs in de wondere wereld van hartslagtraining.

Je bent op pad voor je zondagse duurloop. Het gaat lekker en op je sporthorloge lees je af dat je vandaag in goeie doen bent, want je loopt iets sneller dan gewoonlijk. Op datzelfde horloge kan je ook je hartslag aflezen. Die geeft je een nog nauwkeuriger beeld van hoe je lichaam tijdens het lopen functioneert. Maar hoe moet je die hartslag interpreteren en hoe maak je het best gebruik van je hartslaggegevens om gezond en efficiënt te trainen?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je hartslag iets individueels is en dat je best voorzichtig bent met veralgemenende formules (bijvoorbeeld om je maximale hartslag te berekenen). Hoe vaker je met een hartslagmeter traint, hoe meer zicht je hebt op jouw normale waarden en hoe beter je de signalen van je lichaam kan interpreteren. Een voorbeeld: een typisch waarschuwingssignaal voor iemand die te veel traint en te weinig rust - en zich dus in een staat van voortdurende uitputting of 'overtraining' bevindt - is een verhoogde rustpols of een abnormaal lage pols tijdens de inspanning. Hou er ook rekening mee dat je hartslag door verschillende factoren - zoals stress, slaapgebrek, alcohol, cafeïne en dehydratatie - kan worden beïnvloed. Ook de buitentemperatuur kan je hartslag mee bepalen. Zo zal je hartslag in de winter vaak lager liggen. Koude weersomstandigheden verkleinen de bloedvaten, waardoor er minder bloed wordt rondgepompt en je hartslag daalt.

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het januarinummer, nu in de winkel!