Nog op zoek naar een lekker en gezond dessert? Geen probleem, de oplossing is nabij.

Hieronder geven we een recept voor een dessert dat niet alleen lekker, maar ook gezond is: appeltaart met ijs. Dat dessert is een combinatie van koolhydraten, tryptofaan (eiwitten) en calcium. Tryptofaan is een van de twintig aminozuren die ons lichaam nodig heeft en bezorgt ons - door de invloed ervan op de productie van melatonine en serotonine - een geestelijke kalmte. Door boter en eieren (eventueel gedeeltelijk) te vervangen door banaan en appelmoes, krijg je een vetarme en koolhydraatrijke taart. Door te kiezen voor volkoren meel worden er ook nog wat extra vitamines, mineralen en voedingsvezels aangeleverd.

Ingrediënten

- 300 g havermout
- 100 g volkorenbloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 1 ei
- 45 g basterdsuiker
- 40 g boter, in blokjes (of 1 geprakte banaan)
- 100 g appelmoes

Voor de vulling

- 3 zure appels, in kleine blokjes
- 100 gram rozijnen
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel koekkuiden
- rasp van ½ citroen
- 1 eetlepel melk

Voor het ijs

- 2 heel rijpe bananen
- 1 dl halfvolle melk
- 1 dl kokosmelk (5% vet)
- 1 eetlepel honing

Bereidingswijze

- Blend de bananen met de halfvolle en kokosmelk, de honing en het zout
- Zet minstens 8 uur in de vriezer
- Haal 5 minuten voor het serveren uit de vriezer
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Vermeng alle ingrediënten voor het deeg en maak er een stevige bal van
- Vet een taartvorm licht in met boter en verdeel het deeg over de bodem
- Houd een kwart deel van het deeg apart en rol hier repen van
- Vermeng alle ingrediënten voor de vulling en verdeel over het deeg
- Leg de repen kruiselings over de vulling
- Bestrijk met een eetlepel melk en bak gedurende 50 minuten.
- Serveer met het zelfgemaakte ijs!