Havermout en rijstpap zijn door de meeste sporters zeer geliefd. In dit recept worden beide gecombineerd zodat je kunt profiteren van de voordelen van beide koolhydraatrijke ingrediënten in een maaltijd.

Rijst is een goede bron van complexe koolhydraten en zeer vetarm, waardoor het licht verteerbaar is. Havermout bevat een goede verhouding van complexe koolhydraten, eiwitten en (onverzadigde) vetten en is vezelrijk. Door toevoeging van de stukjes appel en de bruine suiker wordt er voor een sporter een verantwoorde combinatie van complexe en enkelvoudige koolhydraten verkregen.

Ingrediënten 

500 ml halfvolle melk
70 g dessertrijst
1 snuifje saffraanpoeder
1 snuifje zout
30 g havermout
14 g vanillepuddingpoeder
150 g appel, zonder schil, vers
2 eetlepels bruine suiker

Nutritionele info 

408 kcal Energie
76,6 g Koolhydraten
35,2 g Suikers
12,6 g Eiwitten
5,6 g  vetten
2,8 g  verzadigde vetzuren
2,5 g  voedingsvezels

Aan de slag

1. Kook de melk (houd 3 eetlepels aan de kant, hier wordt het puddingpoeder in opgelost).

2. Voeg de rijst, een snuifje saffraanpoeder en een snuifje zout toe en laat gedurende 30 minuten verder koken op een zacht vuur.

3. Voeg de havermout toe.

4. Laat gedurende 10 minuten op een zacht vuur sudderen.

5. Los het puddingpoeder op in de resterende melk.

6. Voeg het opgeloste puddingpoeder toe, roer goed en laat nog 3 minuten verder sudderen.

7. Schil de appel en snij de appel in kleine stukjes.

8. Voeg de stukjes appel toe en laat nog 1 minuut verder sudderen.

9. Doe de rijstpap in een schaaltje en laat afkoelen.

10. Werk af met een eetlepel bruine suiker.