Op 2 februari is het Maria Lichtmis en dan worden er traditiegetrouw massaal pannenkoeken gebakken. Probeer eens deze lekkere en gezonde havermoutpannenkoeken!

Pannenkoeken volgens het 'klassieke recept' zijn zeker niet ongezond, als je ze met mate eet en niet te veel suiker en vet gebruikt. Maar het kan nog gezonder. En wees gerust: het blijft lekker!

Havermout = veel gezondheidsvoordelen

Maak eens havermoutpannenkoeken voor Lichtmis! Havermout is heel gezond:
* Goede bron van energie. Ideaal voor sporters!
* Het is rijk aan vitamines (B1, B2, B6, B12, E, K) en mineralen (o.a. magnesium en ijzer).
* Bevat veel vezels. Die geven een verzadigd gevoel en zorgen voor een vlotte darmflora.
* Haver bevat van nature geen gluten. In tegenstelling tot tarwe kan je havermout zonder problemen eten als je gevoelig bent voor gluten.
* Bevat trage koolhydraten, die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Recept voor havermoutpannenkoeken

Ingrediënten (6 pannenkoeken):
* 400 ml melk (of soja- of plantaardige melk)
* 200 gr havermout
* 1 rijpe banaan
* 3 eieren
* olijfolie of kokosolie
* 1 à 2 eetlepels honing (naar smaak)
* kaneelpoeder (naar smaak)

Bereidingswijze:
* Maal het havermout fijn met de keukenmachine of de blender, tot je een meel krijgt.
* Prak de rijpe banaan onder het havermeel. Voeg de melk en de eieren toe. Voeg eventueel wat honing en kaneel naar smaak toe. Mix alles goed tot een glad beslag.
* Verhit wat olie in een pan. Giet voorzichtig wat pannenkoekenbeslag in de pan. Zet het vuur niet te hoog en wacht tot de bovenkant begint te stollen en er bubbeltjes ontstaan. Draai de pannenkoek om en bak de andere kant ook nog even. Klaar is kees!

Variëren met havermoutpannenkoeken

Nu je de basis hebt voor je lekkere en gezonde pannenkoek, kan je makkelijk variëren. Voor extra vitamientjes kan je hem bestrooien met blauwe bessen, frambozen of wat extra plakjes banaan. Of voeg wat rozijntjes toe voor een zoetere smaak. Laat het smaken!