Deze tips helpen!

Veel lopers zijn (of beginnen binnenkort) weer volop te trainen voor een groot doel in het najaar. Maar wanneer je trainingskilometers stijgen, stijgen ook je energiebehoeften. Logisch dus dat je meer honger hebt. Maar wat als die honger maar niet wil stillen - door een verhoogd metabolisme of je langere inspanningen? Met deze tips vermijd je dat extreme hongergevoel doorheen de dag en voorkom je dat honger je humeur verpest.

Eet een eiwitrijk ontbijt 

De aanbevolen hoeveelheid eiwit voor duuratleten bedraagt 1,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Een mannelijke afstandsloper van bijvoorbeeld 82 kilogram heeft dus zo'n 148 gram proteïne per dag nodig. 

Mik ook op 20 tot 25 gram eiwitten per maaltijd. Voor de meesten is die portie eiwitten goed haalbaar bij het middag- en avondeten. Bij het ontbijt is het echter moeilijker om die hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Als je gewoon bent om 2 sneetjes brood met confituur te eten, voeg dan ook eens een eitje of wat yoghurt toe aan je ontbijt om je proteïne-inname te verhogen. Eiwitten dragen niet enkel bij tot een beter herstel, maar zorgen ook voor een langer verzadigd gevoel. 

Voorzie steeds een (gezonde) snack 

Er is niets frustrerender dan extreem veel honger te hebben, maar niets te kunnen eten - omdat je niets bij je hebt of niets naar je zin vindt. Om die extreme honger te vermijden, heb je dus best altijd een reep, fruit of noten op zak (of in je auto, handtas, in je bureaulade,...). 

Eet frequent 

Als je het druk hebt, vergeet je soms te eten. Probeer er toch op te letten om geregeld iets te eten om die energiedip en knorrende maag te voorkomen. Actieve mensen consumeren best een snack of maaltijd om de 3 à 4 uur. Meteen een te grote maaltijd eten nadat je lange tijd niets genuttigd hebt, zorgt vaak voor een ongemakkelijk gevoel. Je spijsvertering heeft het makkelijker wanneer je je eten spreidt over de hele dag. 

Luister naar je lichaam 

Als je traint voor een marathon of gewoon lange trainingen afwerkt, is het logisch dat je energiebehoefte groot is. Het is dan ook cruciaal om naar je lichaam te luisteren, voedzame producten te nuttigen en te eten wanneer je honger hebt. Negeer je hongergevoel zeker niet. Door je honger niet te erkennen, versterk je net die (ongezonde) trek in eten. Als je voelt nood te hebben aan energie en je een rijkelijk gevuld broodje eet, hoef je je niet schuldig te voelen. Erken dat je je energiereserves moet aanvullen en nood hebt aan meer kilocalorieën dan anders.