De gevaarlijke combinatie van excessief sporten en een te lage energie-inname.

Wanneer voeding je energieverbruik niet compenseert, krijg je te maken met RED-S (Relative Energy Deficiency in Sports). Termen als 'sportanorexia' en 'anorexia atletica' dekken dezelfde lading: het lichaam kan niet meer optimaal functioneren door een combinatie van excessief sporten en een te lage energie-inname. 

Wat zijn de symptomen en risico's?

 RED-S stel je vaak niet meteen vast. De grens tussen atletisch en te mager zijn is dan ook dun. Thijs Dekiere, coach bij Energy Lab, vraagt extra aandacht voor RED-S als je veel sport: "Zolang alle prestaties goed gaan, lijkt er niets aan de hand. Gevolgen van sportanorexia manifesteren zich pas na verloop van tijd." Toch zijn er verschillende symptomen die je niet mag negeren en die op een energietekort wijzen. 

Bij vrouwelijke sporters is de hoofdindicator een onregelmatige cyclus of maandstonden die volledig uitblijven. Mannen kunnen de menstruatie uiteraard niet als parameter nemen, maar hebben net als vrouwen ook een verhoogd risico op stressfracturen. Veranderingen in de hormoonbalans (lage oestrogeenwaarden bij vrouwen en dito testosteronspiegels bij mannen) hebben een effect op de botgezondheid

Daarnaast zijn onder andere herhaalde blessures, een verzwakt immuunsysteem, verminderd libido, koude-intolerantie en slaapproblemen symptomen voor beide geslachten. Merk je dat je emotioneler bent dan anders of dat je je moeilijker kan concentreren? Ook op mentaal vlak kan je een energietekort vaak herkennen.

In ons huidige nummer gaan we dieper in op de oorzaken, gevolgen en behandelingen van het syndroom RED-S. Hier lees je het ook digitaal.