Sommigen gaan lopen in stilte, anderen verkiezen een leuk muziekje in hun oren. Je kan ook hardlopen met een podcast. Zo leer je ook iets bij tijdens het sporten!

Toegegeven, mijn eerste podcastloop was even wennen. Maar ik beet dapper door en vandaag ben ik een grote fan van podcast running. Er bestaan podcasts over uiteenlopende onderwerpen: sport, gezondheid, voeding, zelfontwikkeling, werk, relaties, wetenschap, luisterverhalen... Je kan zelfs een taal leren met een podcast. Uit psychologisch onderzoek blijkt trouwens dat je tijdens het lopen open staat voor informatie en ideeën. Ideaal om een podcast te beluisteren en bij te leren. Qua multitasking kan dat wel tellen!

START TO PODCAST
1. Installeer een podcast-app op je smartphone, bv. Stitcher, Castbox, PodcastAddict, SoundCloud, iTunes, Spotify. Dit is trouwens volledig gratis!
2. Zoek een podcast met de zoekfunctie. Als je je abonneert op een podcast, worden nieuwe afleveringen meteen gedownload op je telefoon.
3. Oortjes in en luisteren (én lopen) maar!

TIEN LOOPGERELATEERDE PODCASTS
1. Marathon Training Academy: deze Amerikaanse podcast is ideaal voor lopers die zich voorbereiden op een marathon. De enthousiaste gastvrouw Angie heeft het over de ups en downs van marathontraining.
2. Looppraat: podcast voor en door hardlopers. Boeiend maar zéér Hollands, je bent gewaarschuwd...
3. De Pacer: eveneens Hollande looppodcast, meerbepaald over de lange weg naar een marathon. Loopliefhebbers Pim en Eric bespreken de bijzondere wereld van het hardlopen, nodigen spraakmakende gasten uit en pakken de actualiteit en de topsport mee. Verwacht deskundige 'looppraat' die voor lopers op elk niveau herkenbaar is.
4. De Meeloper: radiomaker Sam De Bruyn van Q-music gaat lopen met een Bekende Vlaming. De eerste podcast die al lopend is opgenomen, inclusief hijggeluidjes... Leuk om een BV eens op een totaal andere manier te leren kennen!
5. The Strength Running Podcast: interessante Engelstalige podcast waarin alle onderwerpen aan bod komen die een loper aanbelangen: training, voeding, verzorging, kledij, motivatie... Een aanrader!
6. Trained: podcast van Nike met diepgaande en boeiende interviews en tips die je meteen zelf kan gebruiken tijdens het lopen.
7. Susy Q&A: topatlete Susan Krumins en Olivier Heimel, hoofdredacteur van Runners' World Nederland, laten hun licht schijnen over ontwikkelingen en nieuwigheden in de loopwereld. Leuk duo om naar te luisteren!
8. Marathon Talk: gevarieerde Britse podcasts met loopnieuws, interviews, trainingstips en muziek.
9. Another Mother Runner: in deze podcast staan lopende moeders centraal. Gastvrouw van dienst is Sarah Bowen Shea, mama van drie kids en doorwinterd marathonloopster. Ze laat zich bijstaan door tal van ervaringsdeskundigen.
10. De Jogclub: podcast van Robrecht Paesen, Seppe Odeyn en Pieter Heemeryck aka de Jogclub Herent. De focus ligt op triatlon en duatlon. In deze podcast nemen ze het nationaal en mondiaal multisportnieuws onder de loep, wat vaak tot hilarische discussies leidt.