Even geen loopdoelen meer in de nabije toekomst? Met dit handige overzichtje stel de juiste prioriteiten om die winterbreak slim aan te pakken.

De kans is groot dat je deze periode niet aan het trainen bent met een bepaald loopdoel voor ogen. Dat betekent natuurlijk niet dat je de hele dag in je zetel moet hangen. Je kan die tijd namelijk slim benutten om er later je voordeel uit te halen! 

Door enkele simpele, maar doelgerichte vragen te stellen, kan je nagaan hoe je die rustigere periode nu het beste aanpakt. De Amerikaanse loopwebsite PodiumRunner toont in een handige flowchart hoe je loopdoelen, -geschiedenis en mogelijke -blessures bepalen welk trainingsaspect bij jou deze periode prioritair is. Hieronder overlopen we de drie opties.

Null 

Prioriteit: build mileage

Tijdens de wintermaanden kan je een belangrijke basis leggen voor het volgende seizoen door je uithoudingsvermogen en aerobische capaciteit te vergroten. Probeer je kilometeraantal te verhogen zonder daarbij geblesseerd te geraken en zorg dat je zo'n 80% van je wekelijkse kilometeraantal rustig loopt. Wees voorzichtig en bouw geleidelijk aan op. Een algemene regel luidt om je kilometeraantal wekelijks met niet meer dan 10 à 15% te verhogen. 

Prioriteit: neuromuscular

Als je eerder je snelheid dan je uithouding wil verbeteren, dan is deze periode ideaal om te focussen op de zogenaamde 'neuremusculaire coördinatie', ofwel de zenuw-spieraansturing. Een goede samenwerking tussen het zenuw- en spierstelsel is belangrijk om onder meer je loopstijl op punt te stellen en efficiënter te lopen. Bij dit type trainingen focus je bijvoorbeeld op plyometrie, kracht en explosiviteit. 

Ook versnellingen tijdens je looptraining horen hier thuis en dragen bij tot het verkrijgen van een brede basis. Tijdens deze periode mogen de versnellingen niet uitputtend zijn: doe enkele korte herhalingen en neem langer rust tussen de reeksen. Het doel is om opnieuw energie te krijgen, niet om je volledig uit te putten. 

Prioriteit: strength & mobility

Kracht- en mobiliteitsoefeningen verdienen je prioriteit als je last hebt van een blessure die wellicht veroorzaakt werd door zwakke spieren. Als je nu de tijd neemt om die spieren te versterken, spendeer je winterpauze nuttig en verklein je het risico op een nieuwe of terugkerende blessure eens je weer aan een nieuwe trainingscyclus begint. Hier lees je meer over hoe je als loper zo'n krachttraining kan aanpakken.