Belgen domineren loodzware race en vegen het vorige wedstrijdrecord van de tabellen.

Ultraloper Karel Sabbe won dinsdagmiddag de Big Dog's Backyard Ultra, een loopwedstrijd waarbij deelnemers over de hele wereld zo veel mogelijk rondjes van 6,706 km moeten afleggen tot er één deelnemer overblijft. Hoe sneller je de ronde aflegt, hoe langer je kan rusten voor je een nieuwe ronde start. Lopers die de ronde van 6,706 km na een tijd niet meer binnen het uur kunnen finishen, vallen af. 

3 dagen en 3 uur lopen 

Doorgaans vinden de Big Dog's Backyard World Championships plaats in het Amerikaanse Tennessee, maar door de coronapandemie werd het een virtuele editie en een wereldkampioenschap met landenteams. Zo startten er zaterdagochtend telkens 15 lopers in 21 landen

Dinsdagmiddag (na 69 uur en 462 km) was België al zeker van de wereldtitel nadat de laatste Amerikaan in wedstrijd opgaf en enkel twee Belgen overbleven: Karel Sabbe en Merijn Geerts. De twee landgenoten mochten het dus uitvechten voor de individuele titel. Sabbe en Geerts deden gemiddeld 46 à 47 minuten per ronde, met een uitschieter van Sabbe tijdens de 67ste ronde, waarbij hij een scherpe tijd van 42'34" liet optekenen. Best indrukwekkend, gezien Sabbe bijna drie volledige dagen liep met amper slaap (hij probeerde na elke ronde 10 minuten te slapen). 

Uiteindelijk moest Geerts na 75 uur en 500 kilometer zijn meerdere erkennen in Sabbe, die zo - opnieuw - een waanzinnige prestatie op zijn naam schrijft. Zowel Sabbe als Geerts verpulverden het wedstrijdrecord van de Zweed Steene, die 68 rondes liep. 

Karel Sabbe, een tandarts uit Anzegem, is geen vreemde in de ultra(trail)wereld. Hij verbeterde eerder al de records op de Pacific Crest Trail (4270 km in 52 dagen) en Appalachian Trail (3500 km in 41 dagen). En vorig jaar bleef hij als laatste over in de mythische Barkley Marathons ...