Omwille van veiligheids- en privacyredenen heeft Strava de Flyby-functie geruisloos aangepast. In plaats van standaard 'aan' staat de functie nu standaard 'uit' bij de gebruikers van de populaire loop- en fiets-app.

Veel Strava-gebruikers zijn er zich wellicht niet eens van bewust dat Flyby bestaat en zullen er dus ook niet van wakker liggen. Maar voor zij die het wel graag en vaak gebruiken, is de beslissing van Strava om de privacy-instellingen aan te passen een vervelende zaak.

Wat is Flyby? Via deze functie kan je na afloop van je looptocht zien wie je gekruist hebt tijdens je training of wie die loper was die 100 meter in je kielzog bleef hangen om je daarna voorbij te flitsen. Ook al was je geen 'volger' van de persoon in kwestie, toch waren alle profiel- en work-out-gegevens clickable/zichtbaar, tenzij die persoon de Flyby-functie zelf op 'uit' gezet had.

Flyby is dus ideaal om een nieuw loopmaatje te leren kennen, om inspiratie op te doen voor een ander looptochtje in de buurt of om bijvoorbeeld het verloop en de positiewissels tijdens een wedstrijd te herbekijken.

Maar omwille van veiligheids- en privacyredenen heeft Strava vorige week beslist om de Flyby-functie bij alle gebruikers - reeds bestaande en nieuwe - standaard uit te schakelen. Wie toch Flyby wil blijven gebruiken, moet de functie via zijn of haar settings zelf terug inschakelen.

Bij fervente Flyby-gebruikers is er nu onrust ontstaan omdat zij vrezen dat veel Strava-gebruikers niet op de hoogte zijn van de aanpassing en de Flyby-functie niet zullen heractiveren. Er worden al vergelijkingen gemaakt met de eerste telefoon: pas als een voldoende groot deel van de Strava-gebruikers Flyby opnieuw activeert, wordt de functie opnieuw interessant.